Handlelisten din
Handlelisten din er tom.
15 Februar 2023

Jording av tankbiler

Motstand vs impedans vs kapasitans, Jordmotstand og kontinuerlig overvåking av jordsløyfer.

Jording av tankbiler som transporterer farlig gass, væske og pulver kan være en vanskelig oppgave på grunn av manglende opplæring av føreren (f.eks. senke tilhengerbein og koble til slanger før jordingssystemet har en blinkende GRØNN LED), mangel på rutinemessig systemvedlikehold, vær og grunnforhold (snø, is, regn og salt).

Et ideelt jordingsanlegg for tankbiler:

1. Må ha en verifisert jordforbindelse som er kontrollert
av en ansvarlig elektriker rutinemessig.

2. Må ha et angitt jordingspunkt på lastebilen med en metall-til-metall-forbindelse til chassis og tank på mindre enn 10 Ohm. Utpekte jordpunkter er vanligvis messingstifter eller tapper i rustfritt stål og må være tydelig merket

3. Må ha et jordingssystem som samsvarer med industristandarder, veiledning og anbefalt praksis (IEC TS 60079-32-1, NFPA77 og API RP 2003).

4. Må ha et jordingsanlegg installert i henhold til Ex/produsentens spesifikasjoner og få utført rutinemessig vedlikehold av ansvarlig elektriker.

Motstandsbasert jordingssystem

Motstandsjordingssystemer for tankbiler har visuell indikasjon og sperrefunksjoner. Men deres evne til å måle lave nivåer av motstand er veldig forskjellig.

Newson Gale Earth-Rite® II PLUS-systemet kan overvåke sløyfen fra klemtennene til den verifiserte jordforbindelsen til mindre enn 10 Ohm og er fullt i samsvar med bransjestandardene, retningslinjene og anbefalte fremgangsmåter ovenfor.

Andre konkurrerende systemer varierer fra noen få hundre ohm til 35k Ohm som det verste eksempelet viser, og de samsvarer ikke med noen av de ovennevnte bransjestandardene, veiledningene og anbefalte fremgangsmåtene.

Alle motstandsjordingssystemer kan "lures" av brukere til å tro at de er koblet til en tankbil hvis de er festet til andre metallgjenstander, f.eks. skiftenøkkel, rekkverk osv. "hvorfor og derfor" for denne typen handlinger er svært tvilsomt, men det skjer dessverre regelmessig.

Impedansbasert jording

Impedansjordingssystemer for tankbil har visuell indikasjon og sperrefunksjoner. Elektrisk impedans er den totale motstanden til vekselstrømmen til en elektrisk krets, lik kvadratroten av summen av kvadratene av motstanden og reaktansen til kretsen og vanligvis uttrykt i Ohm. Symbol: Z.

Impedans er en kompleks blanding av motstand, kapasitiv og induktiv reaktans. Jordingssystemer som er impedansbaserte settes vanligvis opp på stedet da de påvirkes av kabellengde/kapasitans og miljøforhold. Impedansbaserte jordingssystemer samsvarer ikke med relevante internasjonale standarder, retningslinjer og anbefalt praksis. De impedansbaserte systemene kan være i stand til å oppdage tilstedeværelsen av en tankbil og føre motstanden til den verifiserte jordingen, men den kan ikke overvåke den mindre enn 10 Ohm-sløyfen mellom tennene til klemmen på lastebilen tilbake til det verifiserte jordingspunktet som kreves av standarder etc.

Kapasitansbasert jording

Kapasitansjordingssystemer for tankbiler har visuell indikasjon og sperrefunksjoner. Kapasitansjordingssystemer samsvarer fullt ut med relevante internasjonale standarder, retningslinjer og anbefalt praksis.

De kan oppdage det typiske kapasitansfotavtrykket til et tankskip, kan sjekke at tilkoblingen til sann jord er mindre enn 1000 Ohm og derfor god nok til lett å spre statisk elektrisitet, og deretter bytter de til kontinuerlig jordsløyfeovervåking for å sikre at motstanden mellom tennene til klemmen og det verifiserte jordingspunktet er mindre enn 10 Ohm..

Husk å alltid sette jordingsklemmen på tankbilen først og få GRØNN blinkende LED før andre handlinger startes, for eksempel å feste slanger, senke tilhengerens ben, flytte en lastearm på plass over tankbilen osv.

Bruk også alltid et kapasitansbasert jordingssystem for full overensstemmelse med relevante internasjonale standarder (IEC 60079-32-1), veiledning (NFPA 77) og anbefalte fremgangsmåter (API RP 2003). De fungerer ganske enkelt rett ut av forpakningen uten kalibrering eller oppsett på stedet, uansett forhold.